”CODA” och ”Audible” får Oscarsnomineringar

Uppdaterad
Publicerad

Igår tillkännagavs listan över nomineringar till årets Oscarsgala och fyra av nomineringarna är filmer med döva skådespelare eller döva producenter eller manusförfattade.

Den döva skådespelaren Troy Kotsur nominerades för bästa skådespelare i en biroll för sin roll i ”CODA”. Han är den första döva mannen att få en Oscarsnominering. Denna nominering är den mest prestigefyllda hittills för Kotsur, som har nominerats till flera utmärkelser för bästa manliga biroll under de senaste månaderna och vunnit en Gotham Award.

”CODA” nominerades också till bästa film. Filmen innehåller även två andra döva skådespelare, Marlee Matlin och Daniel Durant.

Teckenspråksvärlden

”Audible”, Netflix-dokumentären med livet på Maryland School för döva studenter. Amaree Mckenstry Hall, nominerades till bästa korta dokumentär. Nyle DiMarco är en av dess exekutiva producenter.

”CODA” och dess regissör Siân Heder nominerades till bästa filmmanus. Filmen ”CODA” baserades på en fransk film ”La Famille Bélier”.

Oscarsgalan äger rum den 27 mars på Dolby Theatre i Los Angeles.

SVT Nyhetstecken rekommenderar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet