Foto: Døvefilm

Døvefilm kan fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggningshotade Døvefilm i Danmark kan fortsätta producera tv-program. Det står klart efter att man i budgeten för 2018 får statligt stöd.

Hotet om nedläggning kom när den danska regeringen i höstas presenterade sitt budgetförslag. I förslaget stod det klart att Døvefilm förlorade hela sitt anslag på 7,2 miljoner kronor. Det skulle innebära att Døvefilm måste stänga omedelbart och gå i konkurs, sade Mette Bergqvist, institutionschef för Døvefilm till dr.dk då.

Anslaget kvar

Men förslaget väckte kritik, inte minst från Dansk Folkeparti, och i fredags kväll när regeringen presenterade det slutliga budgetförslaget fanns anslaget återigen med. Enligt förslaget får Døvefilm 7,1 miljoner kronor 2018, 7,0 miljoner 2019, 6,8 miljoner 2020 och 6,7 miljoner 2021 och framåt.

Teckenspråksvärlden

Mette Bergqvist säger till DR att hon nu hoppas att det kan vara lugnt de kommande åren, och att de inte ska behöva kämpa för stöd varje år.

– Det gör en väldig skillnad för döva tittare. De får möjlighet att se program på sitt eget förstaspråk, och det ger dem möjlighet att få en inblick i frågor som inte tas upp någon annanstans, säger hon till DR.

Efter beskedet i höstas avskedade Døvefilm 22 av sina anställda. Mette Bergqvist förväntar sig nu att 21 av dem kan återanställas och att Døvefilm kan fortsätta sin verksamhet som tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet