Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dagarna runt midsommarafton är bland årets mest trafikerade. Foto: TT

Då är trafiken på midsommar som värst

Publicerad

Dagarna runt midsommarafton är bland årets mest trafikerade. För att undvika olyckor och köer gäller det att vara utvilad – och att inte stressa.

– Det finns några tider då trafiken är som värst, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

På torsdagen mellan lunch och klockan 18 samt på midsommarafton mellan klockan 09 och 14 är det flest ute på vägarna. Det kan även vara hektiskt under söndagen mellan 14 och 18 då många är på väg hem från firandet.

Inför firandet kan det vara stressigt och efter maten och dansen kan tröttheten bli påtaglig. Det är en av landets största trafikhelger, mellan 2,5 och 3 miljoner fordon åker ut på vägarna i midsommar.

Säkrast köra på större vägar

– Huvudorsaken till olyckor under midsommarhelgen är att människor är stressade och tar dåliga beslut, säger Bengt Olsson.

Det är säkrast att köra på de större, mötesfria vägarna i landet samt på de vägar med fartkameror, då håller trafikanterna hastighetsbegränsningen i större utsträckning, enligt Bengt Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.