Foto: Jonathan Ernst, Henrik Montgomery, TT/Yale university

De får ekonomipriset till Nobels minne

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tilldelas i år William Nordhaus och Paul Romer. Det meddelade Kungliga Vetenskapsakademien under en presskonferens på måndagen.

Båda forskarna arbetar i USA och de får priset för deras forskning kring tekniska nyheter och klimat. Enligt kommittén har forskarna gjort insatser som bland annat har utvidgat standardmodellen för hur man mäter ekonomisk tillväxt.

Priset är inte ett av Nobelprisen utan instiftades 1968 av Riksbanken. Prissumman är på nio miljoner kronor.

DETTA ÄR PRISTAGARNA KÄNDA FÖR:

Visa

William Nordhaus har byggt upp en modell som han kallade Dice, där han studerade sambanden mellan ekonomin, fossila bränslen och klimateffekter. Dice har bland annat använts för att räkna fram förutsägelser för utsläpp och koldioxidskatter.

Paul Romer, före detta chefsekonom på Världsbanken, har riktat in sin forskning på vikten teknologisk utveckling för tillväxt och byggde upp en modell för att lyfta fram vikten av idéer för att driva på ny teknik.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset 2018 -Teckenspråk

Mer i ämnet