Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Afrikansk svinpest har konstaterats i Västmanland. Foto: TT/Jordbruksverket

Döda vildsvin bränns i kampen mot afrikansk svinpest

Uppdaterad
Publicerad

Afrikansk svinpest har konstaterats i Västmanland. Nu har ett stort område i Mellansverige klassats som en smittad zon och belagts med restriktioner.

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som ofta resulterar i död inom en vecka för smittade vildsvin och grisar. Människor eller andra djurslag drabbas inte. Sjukdomen har aldrig tidigare konstaterats i Sverige.

I samband med provtagning

Det var i samband med provtagning av ett dött vildsvin utanför Fagersta som Jordbruksverket i onsdags konstaterade att svinpest nu har nått Sverige. Ytterligare ett antal vildsvin har anträffats döda i området och provsvar inväntas. Statens veterinärmedicinska anstalt söker efter fler fall av svinpest hos vildsvin i området runt Fagersta.

Inga aktiviteter i skogen

Ett område i Västmanland om 1000 kvadratkilometer har efter fynden spärrats av, liksom ett mindre område i Dalarna. För boende i de aktuella områdena, som av myndigheter klassas som smittad zon, innebär det bland annat att man inte får ägna sig åt aktiviteter i skogen. Reglerna gäller tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.