Foto: SVT/TT

Döv som nekades tjänst blev inte diskriminerad

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte diskriminering när Södertörns högskola nekade en döv arbetssökande en tjänst som lektor på grund av för höga tolkkostnader. Det slog Arbetsdomstolen fast i en dom på onsdagen.

När Södertörns högskola våren 2015 sökte en lektor i offentlig rätt ansåg skolan att den döva arbetssökande som den mest kvalificerade. Men skolan avbröt rekryteringen på grund av att det skulle bli för dyrt med tolk.

Fallet anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen, som valde att driva fallet i Arbetsdomstolen.

Kostnaden inte skälig

Nu ger alltså Arbetsdomstolen Södertörns högskola rätt. Arbetsdomstolen har tagit ställning till de krav som ställs i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Den säger att staten och den offentliga sektorn ska vara ett föredöme och anställa personer med funktionsnedsättning, och erbjuda skälig anpassning på arbetsplatsen.

De extra tolktjänster som krävdes i samband med undervisningen skulle kosta som minst 520.000 kronor om året, och domstolen anser inte att det är en skälig kostnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet