Foto: SVT

Döva elever protesterar mot rekrytering

Uppdaterad
Publicerad

Idag genomför döva och hörselskadade elever på Tunaskolan/Östervångskolan en strejk och en aktion. De protesterar mot att skolledningen, när det gäller tillsättningen av en tjänst som biträdande rektor, inte har gått vidare med den döva kandidaten, utan endast med hörande.

– Rektor Ann Holmström har uppgett många skäl till att kandidaten inte är kvar, men vi tycker inte att något av dessa håller, säger Kristoffer Kold, talesperson för eleverna, till Skånska Dagbladet.

Eleverna anser att den absolut viktigaste kvalifikationen för en ny skolledare är att personen ska vara döv eller hörselskadad som de, och att personen ska behärska teckenspråket flytande.

Teckenspråksvärlden

– Döva har dövkompetens, som är något som skolan lider brist på, säger Hertha Boye Niemelä, i årskurs sju.

Eleverna berättar för Skånska Dagbladet att de har fått veta att den döve kandidaten har en mycket bra utbildning från Finland.

– Både personal och elever vill ha en döv skolledare, som har lättare att förstå vår situation, säger Hertha Boye Niemelä till tidningen.

Ungdomarna tycker även att det är viktigt för elevernas teckenspråksutveckling att skolledaren själv kan flytande teckenspråk.

Rektor Ann Holmström vill inte kommentera kritiken eller rekryteringsprocessen, när Skånska Dagbladet frågar henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet