Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Döva får upprättelse av Finland Foto: SVT

Döva får upprättelse av Finland

Uppdaterad
Publicerad
Steriliseringar, nej till giftermål och operationer

Finska staten sätter i gång en försoningsprocess som ska undersöka övergrepp som begåtts mot döva i Finland, det skriver tidningen Hufvudstadsbladet.

En doktorand vid Helsingfors universitet som forskar i tvångssterilisering av döva i Finland, Maija Kivisto, efterlyste i en intervju av journalisten Sofia Holmlund i Hufvudstadsbladet i höstas en ursäkt av den finska staten. Hon berättade bland annat om att döva tvångssteriliserats, tvingats till abort och hindrats från att gifta sig. Man fick heller inte vissa tider använda teckenspråk i skolundervisningen. Riksdagsledamoten Timo Harakka startade en politisk process, och nu har den nya finska regeringen utlovat en försoningsprocess, skriver tidningen.

Fler förbättringar för döva

I regeringsprogrammet lovar den nya finska regeringen inte bara en försoningsprocess. Där finns fler förbättringar för döva, bland annat bättre tolkningstjänster, att trygga barns teckenspråksinlärning och att teckenspråksanvändare får delta då social- och hälsovårdsservicen utvecklas.

En ny delegation kommer också att titta på hur teckenspråkslagen efterföljs, och ett stimulansprogram för det finlandssvenska teckenspråket får fortsatt stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet