Foto: Pontus Lundahl / TT

Döva spädbarn bättre på att följa vuxnas blickar

Publicerad

Spädbarn som möter teckenspråk blir bättre på att följa vuxnas blickar. Den förmågan kan i sin tur gynna barnets utveckling. Det skriver amerikanska forskare i en studie publicerad i Developmental Science, berättar Språktidningen.

Forskarna har studerat barn med dövhet och slår fast att de vässar förmågor som hörande barn inte utvecklar på samma sätt.

Forskarna jämförde hörande barn till hörande föräldrar och döva barn med döva föräldrar. Den senare gruppen använda amerikanskt teckenspråk, ASL, och det visade sig att de barn som föddes med dövhet blev bättre på att följa föräldrarnas blickar. De sökte också oftare föräldrarnas blick för att på så sätt skaffa sig mer information.

De hörande barnen utvecklade inte samma förmåga i det tidiga skedet.

Enligt forskarna understryker upptäckten att barns utveckling påverkas av olika erfarenheter. Nu vill forksarna undersöka om hörande barn som exponeras för teckenspråk utvecklar samma förmåga som döva barn.

Språktidningens artikel

Studien i Developmental Science (på engelska)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet