Foto: Familj Bergström

Döve Sebastian anmäler poliser

Uppdaterad
Publicerad

Två poliser i Örebro polisanmäls för att ha misshandlat döve och autistiske Sebastian Bergström i samband med en biljettkontroll på en stadsbuss. Enligt anmälan ska polisen ha blivit hårdhänt när 18-åriga Sebastian inte kunde uppge sitt personnummer. Det skriver TV4Nyheterna.

Sebastian är 18 år, är döv, har autism och flera funktionshinder. I torsdags skulle han ta bussen till sin skola i centrala Örebro från sitt elevhem då en kontrollant kommer in i bussen och kräver att få se hans busskort, berättar systern Veronica i ett Facebookmeddelande till polisen i Örebro län.

Sebastian visade sitt busskort och förklarade att han var 18. Kontrollanten begärde att se hans id-kort, vilket han inte hade. Hans pass fanns kvar på elevhemmet.

Teckenspråksvärlden

Enligt Sebastian drog då kontrollanten av honom från bussen och tillkallade polis, och sedan försökte polisen att med våld plocka upp hans plånbok eftersom han inte på egen hand kunde uppge sitt personnummer.

Polisen hittade ett foto i Sebastians plånbok, och jämförde det genom att ta av hans luva och titta på hans ansikte.

”Polisen tar tag i min brors hand när han försöker skriva sitt för- och efternamn och slår ner handen för att han inte skriver tillräckligt bra. Polisen drar även av min brors luva, tar tag i hans hår och drar upp hans ansikte för att jämföra med en bild han hittat via bankomatkortet om de stämmer överens. Sedan lämnar de bara min bror där”, enligt systern Veronica.

Det svar familjen fått är via en kommentar på Polisens Facebooksida.

”Vi undersöker närmare med berörda medarbetare och chefer. Jag vill be om ursäkt om din bror uppfattat polisen som bryska eller otrevliga. Det är aldrig vår avsikt att uppfattas så även om vi i vissa sammanhang måste vara tydliga och bestämda. Här har det kanske varit svårt att förstå varandra.”, står det i inlägget, signerat Mats Nylén, kommunikationschef i polisregion Bergslagen.

Familjen har polisanmält händelsen och vill att så många som möjligt uppmärksammar den, skriver tidningen Metro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet