Foto: Reuters

Drönaratack mot världens största oljebolag – produktionen halverad

Uppdaterad
Publicerad

Två oljeanläggningar tillhörande det statliga saudiska energibolaget Saudi Aramco attackerades under helgen av drönare. Det rapporterar nyhetsbyrån AP och hänvisar till landets inrikesdepartement.

Det var vid fyratiden under natten mot lördagen, lokal tid, som oljeanläggningarna började att brinna kraftigt i samband med attackerna, enligt BBC. Attackerna riktades mot två viktiga oljeanläggningar. Saudi Aramco är världens största oljebolag och de attackerade anläggningarna är direkt avgörande för Saudiarabiens ekonomi.

Som en direkt konsekvens har nu oljeproduktionen i Saudiarabien halverats.

Huthirebellerna tar på sig attackerna

Huthirebellerna i Jemen har tagit på sig ansvaret för attackerna och säger i ett uttalande i den egna tv-kanal Al-Misirah att man avfyrat tio drönare mot de två anläggningarna. Vidare uppger gruppen att man även kommer att utöka sina attacker mot Saudiarabien, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.