Foto: Privat

Drygt 830 döda efter skalv och tsunami

Publicerad

Minst 832 personer har bekräftats döda på den indonesiska ön Sulawesi. Det uppger landets katastrofmyndighet, enligt flera nyhetsbyråer.

Samtidigt varnar myndigheten för att dödstalet kan stiga ytterligare. Över 500 personer är svårt skadade och lokala sjukhus har fullt upp med att ta hand om nya skadade som anländer. 

Skalvet som drabbade kuststäderna Palu och Donggala, med totalt 650 000 invånare, hade en magnitud på 7,5. Efter jordskalvet kom en tsunami med vågor på uppemot tre meter.

Ännu har räddningsarbetarna inte lyckats ta sig fram till alla områden som drabbats av skalvet och tsunamin.

Röda korset säger i ett uttalande att man känner stor oro för situationen i Donggala eftersom de inte har lyckats få kontakt med myndigheterna i området, där omkring 300 000 människor bor.   

Skalvet och tsunamin orsakade också  ett omfattande strömavbrott och myndigheterna har haft svårt att koordinera räddningsarbetet. Under söndagen har minst 150 efterskalv på uppemot  magnitud 5 registrerats – något som också försvårar arbetet.

Svenska UD har inga uppgifter om drabbade svenskar, eller hur många som kan ha befunnit sig i de drabbade områdena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer