Foto: Jesper Mattsson/SVT

Dubbla lärare ska höja skolresultat

Publicerad

Ett nytt sätt att undervisa ska ge bättre betyg och mindre stressade lärare. På Mellringeskolan i Örebro arbetar man med det som i skolvärlden kallas tvålärarskap.

Istället för en ensam lärare undervisar nu två utbildade ämneslärare i klassrummet i de teoretiska ämnena svenska, SO, NO, matematik och engelska.

– Vi märker att vi hinner mycket mer. Varje avsnitt går snabbare så vi hinner göra mer saker på lektionerna, säger läraren Malin Bodin till SVT.

Även eleverna märker en klar skillnad mot förra terminen. Det går snabbt att få hjälp och stöd när det finns två lärare att fråga.

– Man får mer kunskap av det här och man lär sig mer, säger eleven Maryan Mohamud.

”En unik chans”

Det är något dyrare att ha två lärare, så därför har man snålat in på annan personal på skolan. När en av lärarna blir korttidssjuk får också den andra läraren klara lektionerna på egen hand. Men enligt de uppföljningar som gjorts hittills så är nackdelarna små jämfört med vinsterna.

– Det positiva överväger väldigt klart och tydligt, säger rektor Jan Almgren.

På lite sikt räknar man med att fler elever ska klara av skolans mål, men också att särskilt duktiga elever ska kunna få hjälp att nå riktigt långt.

– Det är en unik chans att få jobba så här. Jag tror att elever och lärare på alla skolor skulle må bättre av att göra det, säger Malin Bodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.