Duplantis fick bragdguldet

Publicerad

Det blev stavhopparen Armand Duplantis som fick årets bragdguld utdelat av Svenska Dagbladet. Han satte två världsrekord inomhus i vintras och överträffade Sergej Bubkas bästa notering utomhus i höstas.

”För en rad hoppingivande bragder som nådde historiskt himmelska höjder”, lyder motiveringen.

– Det känns bra. Det är så coolt. Jag vann inte 2018 men kom tillbaka och vann det i år, det är en ära, säger Duplantis till SvD i Louisana.

Det var polska Torun som Duplantis hoppade 6,17 och överträffade Renaud Laviellenies rekord på 6,16. En vecka senare höjde 20-åringen rekordet till 6,18 i Glasgow.

När säsongen höll på att ta slut hoppade Duplantis 6,15 i Rom och överträffade den bästa noteringen utomhus, som Sergej Bubka haft på 6,14sedan 1994.

Det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, gör ingen skillnad på inne- eller utomhusresultat när det gäller rekord. Däremot gör det svenska friidrottsförbundet skillnad. Där har Duplantis rekordet inne med 6,18 och ute med 6,15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.