Foto: TT

Ecuador stängde Assanges internet

Uppdaterad
Publicerad

Ecuador bekräftar att landet har stängt internetuppkopplingen för Wikileaksgrundaren Julian Assange, som bor på landets ambassad i London. Anledningen är att Wikileaks läckor kan påverka det amerikanska valet.

”Ecuadors regering respekterar principen om icke-inblandning i andra staters interna angelägenheter. Den påverkar inte externa valprocesser eller gynnar någon särskild kandidat”, skriver Ecuadors UD.

Därför har ambassadens kommunikation ”tillfälligt begränsats”.

Julian Assange – teckenspråk

Wikileaks har publicerat en mängd dokument med hackad e-post från Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons kampanj de senaste veckorna.

Under måndagen anklagade Wikileaks Ecuador för att ha stängt Assanges internetuppkoppling på uppmaning av USA:s utrikesminister John Kerry. USA förnekar anklagelsen.

Assange har bott på Ecuadors ambassad i fyra år, för att undvika att bli gripen och utlämnad till Sverige, där han misstänks för våldtäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julian Assange – teckenspråk

Mer i ämnet