Foto: TT

Efter höga sjuksiffror: Nu granskas arbetsmiljön inom äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Efter larm om hög sjukfrånvaro och tusentals anmälningar om arbetsskador ska nu Arbetsmiljöverket genomföra en landsomfattande inspektion av arbetsmiljön inom äldreomsorgen.

Uppdraget att granska arbetsmiljön kommer från regeringen.              

– Regeringsuppdraget är kopplat till att vi ser en oroväckande ökning av antalet arbetssjukdomar i denna bransch, säger Britt-Marie Henriksson, projektledare för inspektionen.      

455 arbetsplatser ska inspekteras, vilket beräknas ta två år.

Arbetsskadestatistiken mellan 2012 och 2016 visar att det finns en hög sjukfrånvaro inom äldreomsorgen jämfört med andra branscher. På senare år har det dessutom blivit allt vanligare med anmälningar om hot och våld, särskilt inom demensvården.

Inspektörerna kommer framförallt att granska arbetsgivarnas rutiner för att förebygga ohälsa, olycksfall och belastningsskador.                   

Man kommer också att undersöka hur arbetsgivarna organiserar arbetet samt hur de sociala relationerna på arbetsplatserna fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer