Foto: Scanpix

En död i sviterna av papegojsjukan

Uppdaterad
Publicerad

En 75-årig man har avlidit i sviterna av den ovanliga sjukdomen.

Ovanligt många i södra Sverige har insjuknat i papegojsjuka i år. Hittills har 20 fall rapporterats, jämfört med mellan fem och tio fall per år normalt.

Och nu har en 75-årig man avlidit, bekräftar smittskyddsläkaren i Kronobergs län, Arne Runehagen, för Expressen. Mannen smittades av sjukdomen efter att ha rengjort ett fågelbord i trädgården. Han insjuknade i mitten av januari och intensivvårdades en längre tid på Växjö lasarett och senare på ett sjukhus i Tyskland. I förra veckan var mannen på bättringsvägen, men drabbades plötsligt av en svår blodförgiftning som inte gick att hejda.

Sjukdomen orsakas av en bakterie och de flesta som insjuknar får lindriga influensaliknande symtom, men allvarliga fall av lunginflammation förekommer också. Infektionen går att behandla med antibiotika.

Undvik fågelbajs

De flesta som insjuknat har hanterat fågelbord eller kommit i kontakt med fågelbajs på olika sätt, enligt Smittskyddsinstitutet (SMI), som nu uppmanar alla att undvika beröring med fågelspillning och att rengöra fågelbord utomhus med såpvatten eller desinfektionsmedel.

FAKTA: PAPEGOJSJUKAN

Papegojsjuka är en infektionssjukdom som finns hos både vilda och tama fåglar över hela världen.

Sjukdomen orsakas av en bakterie som heter Chlamydophila psittaci. Smittan kan spridas till andra djur och människor via inandning av dammpartiklar med intorkat sekret eller avföring.

Vanliga symptom på papegojsjuka hos männsikor är lunginflammation, huvudvärk och feber.

Det är ovanligt att människor smittas av sjukdomen. Åren 1999-2008 upptäcktes sammanlagt 124 papegojsjukefall, enligt Smittskyddsinstitutets statistik. Ungefär en procent av de sjuka dör.

Källa: Smittskyddsinstitutet och Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.