Foto: TT

EU kallar till krismöte om gift i ägg

Uppdaterad
Publicerad

Skandalen med ägg som innehåller det förbjudna insektsmedlet Fipronil har skapat dålig stämning bland länder i Europa. Nu kallar EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis till krismöte.

Spänningen har stigit mellan jordbruksministrarna i Belgien, Nederländerna och Tyskland efter det att giftäggsskandalen rullats upp.   

Myndigheter har kopplat spåren av Fipronil till en nederländsk leverantör av rengöringsprodukter samtidigt som den belgiska myndigheten för livsmedelssäkerhet får kritik för att inte agerat snabbt nog.

Insektsgiftet Fipronil är förbjudet vid livsmedelsproduktion. I höga doser kan ämnet vara skadligt för levern, sköldkörteln och njurarna. Men att äta de här äggen medför inga hälsorisker enligt Livsmedelsverket.

Som SVT Nyheter tidigare rapporterat har ägg som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet Fipronil sålts i Sverige. De förorenade äggen kommer från Nederländerna, där två män nu har gripits i samband med giftskandalen, uppger AP.

Miljontals ägg har tidigare dragits tillbaka från butiker i Nederländerna, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Belgien.

På torsdagen kom uppgifter om att 20 ton förorenade ägg har sålts i Danmark.

FIPRONIL I ÄGG

Bekämpningsmedlet Fipronil kan vara skadligt för levern, sköldkörteln och njurarna i höga doser. Det är inte tillåtet att använda i livsmedelsproduktion inom EU.

Men att äta de här äggen medför inga hälsorisker enligt Livsmedelsverket.

Efter upptäckten av de kontaminerade äggen testar nederländska myndigheter också kycklingkött från hönserier vars ägg har visat sig innehålla fipronil. Detta för att avgöra om även köttet har förorenats.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.