Foto: TT

EU-kommissionen vill ha sommartid året om

Publicerad

Allmänhetens stora stöd för slopade tidsomställningar får EU-kommissionen att reagera snabbt. Redan om en dryg vecka kan förslag komma om en ständig sommartid.

– Vi genomförde en omröstning, miljoner deltog och anser att i framtiden bör sommartid råda året runt, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i en intervju med det tyska tv-bolaget ZDF.

Omröstningen, i form av en stor nätenkät, har genomförts under sommaren och har slagit rekord i EU-sammanhang. Fler än 4,5 miljoner personer svarade på enkäten. Över 80 procent sade sig vilja slopa det ständigt omdiskuterade fram- och bakflyttandet av klockan varje vår och höst.

Juncker kommer nu att rekommendera EU-kommissionen att föreslå slopad tidsomställning. Sedan kan EU:s medlemsländer och parlament anta förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.