Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU vill att det öppnas fler gruvor här i Sverige för att minska beroendet av import och export, främst från Kina. Foto: Simon Vikström, Henrik Norsell/SVT

EU vill se fler gruvor i Sverige – men lokalpolitiker säger nej

Publicerad

Många av de metaller som behövs för att klara klimatomställningen finns i Sverige. EU vill att det öppnas fler gruvor här för att minska beroendet av import och export, främst från Kina.

Samtidigt har svenska kommuner börjat säga nej till gruvor. I Vittangi, några mil sydost om Kiruna, finns en av världens bästa grafitfyndigheter. Det australiensiska gruvföretaget Talga vill öppna en gruva. Men det lokala motståndet är stort och Kiruna kommun har sagt nej till att ändra detaljplanen så att gruvan kan öppnas.

– Gruvan hotar dricksvattnet från Torne älv i Vittangi, säger Mats Sidmalm (S) i Kiruna.

Även i Åre och Hudiksvall har man sagt nej.

EU-förordning träder i kraft

Idag träder en EU-förordning i kraft där gruvor för just grafit, och andra mineral som behövs till elbilar, batterier och vindkraftverk ska prioriteras extra mycket.

– Det är helt nödvändigt med fler gruvor i Sverige. En grön omställningsvåg behöver följas av en gruvvåg i Sverige. Det handlar också om att minska vårt beroende av länder som Kina, säger näringsminister Ebba Busch (KD).

För att få bryta en fyndighet krävs att bergmästaren utfärdar ett tillstånd som kallas bearbetningskoncession.

SVT har kartlagt 950 platser i Sverige med undersökningstillstånd för nya gruvor. På 167 av dessa platser finns redan bearbetningskoncession för gruvverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.