Foto: Johan Nilsson/TT

Explosion på skola i Hässleholm – man gripen

Uppdaterad
Publicerad

En explosion inträffade imorse i källaren på en gymnasieskola i Hässleholm. En misstänkt gärningsman i 20-årsåldern greps på platsen av polis. Eleverna är evakuerade och skolan genomsöks för närvarande av nationella bombskyddet.

Räddningsjänsten var först på plats vid Hässleholms tekniska skola efter ett automatiskt brandlarm vid 08.45 på morgonen. När polisen kom till platsen fick de information om att det skett en explosion i skolans källarplan. Smällen beskrivs som kraftig och rökutveckling uppstod.

Polisen utredde händelsen först som ”pågående dödligt våld”, men i nuläget råder ingen fara för personer kring skolan eller i Hässleholm i övrigt. Ingen person blev skadad i explosionen.

Explosion på skola i Hässleholm

En man i 20-årsåldern greps på platsen och han är nu misstänkt för terrorbrott eftersom han anses ha orsakat explosionen med avsikt. Det innebär inte att det säkert rör sig om ett terrorbrott, utan snarare att det inte kan uteslutas och att polisen vill ha så breda utredningsmöjligheter som det går. Mannen är ännu inte förhörd.

Lokalerna söks igenom

Nationella bombskyddet finns på plats för att säkra bevis och för att kontrollera att det inte finns ytterligare sprängmedel på skolan.

Polisen kan inte säga vilken typ av sprängladdning det rör sig om eller hur stora skadorna på skolan är.

Hässleholms Tekniska skola med omkring 1 000 elever är kommunens största gymnasieskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion på skola i Hässleholm

Mer i ämnet