Loftsängen EdenWood Felix till salu på bygghemma.se. Men modellen är en av de våningssängar som Konsumentverket begär säljstopp på. Foto: Skärmdump bygghemma.se

Farliga våningssängar återkallas – kan vålla kroppsskador

Nio våningssängar granskades i testlabb. Alla underkändes. Vissa har så allvarliga brister att barn kan glida ut med kroppen, fastna med huvudet och bli hängande. Nu återkallas fem märken.

– Bristerna var av sådan karaktär att de kan vålla stora kroppsskador”, säger Maria Holmberg, utredare på Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

Konsumentverket har genomfört en omfattande marknadskontroll av 17 våningssängar som säljs i Sverige. Nio skickades till ett laboratorietest och för de övriga åtta granskades dokumentation, som märkning och design.

I laboratorietestet kontrollerades sängarnas konstruktion, mått och vilka tyngder de klarar av för att inte gå sönder. Trots att sängarna är för barn ska de klara en vuxen persons tyngd.

Och resultatet är undermåligt, konstaterar Konsumentverket.

Samtliga sängar har mer eller mindre allvarliga brister. Fem återkallas och fyra av sängarna stoppas för försäljning fram tills att tillverkaren kan visa att sängen är säker.

Några av bristerna är farliga öppningar där barn kan falla ut och sedan bli hängande i huvudet, lösa ribbor i sängbottnen, uppstickande hörnstolpar där kläder kan fastna och orsaka fallolyckor eller stryprisker, fällmekanism där fingrar kan komma i kläm och i värsta fall klippas av.

FAKTA: NIO UNDERKÄNDA VÅNINGSSÄNGAR

Visa

Barnmöbler.se Våningssäng Domi III: Begäran om säljstopp och återkallelse från konsument.

Bygghemma.se Loftsäng EdenWood Felix: Begäran om säljstopp.

CDON.se Våningssäng VidaXL Futon: Begäran om säljstopp och återkallelse från konsument.

Funiturebox.se Högloftsäng Ljusne: Ärendet avslutat med påpekande. Mindre brister som bedöms kunna åtgärdas vid kommande produktion.

Imöbler Våningssäng Olle III: Företaget har avvecklats och finns inte kvar. Begäran om säljstopp och återkallelse från konsument är relevant.

Jysk Familjesäng Hjallerup: Begäran om säljstopp.

Passionhome Våningssäng Erik Grå: Begäran om säljstopp och återkallelse från konsument.

Peter Franssons Snickeri AB Peter våningssäng: Begäran om säljstopp.

Vemdaliahuset Våningssäng Compis: Begäran om säljstopp och återkallelse från konsument.

4 All Babies AB Babybest Loftsäng Rosa-Grön: Företaget lyckades inte leverera en säng för kontrollen.

Källa: Konsumentverket

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer