Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färre ukrainare än väntat vill stanna i Sverige Foto: Johan Nilsson/TT

Färre ukrainare än väntat vill stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 49 000 ukrainare har fått uppehållstillstånd i Sverige via det så kallade massflyktsdirektivet. Av dessa har endast 33 000 ansökt om förlängning – betydligt färre än väntat, enligt TT.

– Vi har inte så mycket kontakt med de här personerna efter att de beviljats tillstånd, säger Per Möller på Migrationsverket till nyhetsbyrån.

Han beskriver att det förekommer att folk reser hem eller reser till andra länder utan att meddela myndigheten.

* Med anledning av kriget i Ukraina aktiverades EU:s massflyktsdirektiv genom ett beslut av rådet den 4 mars 2022. Enligt beslutet är direktivet tillämpligt på personer som till följd av den ryska militära invasionen fördrivits från Ukraina den 24 februari eller senare.

* Det innebär att de som kommer från Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Tillståndet ger personen möjlighet att få hjälp med boende, rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina – teckenspråk

Mer i ämnet