Foto: TT

Fem år efter Utöya – Norge minns dåden

Publicerad

I dag, fredagen den 22 juli 2016, samlas än en gång Norge för att minnas de terrordåd som för fem år sedan tog 77 människors liv och skakade landet i grunden.

För fem år sedan i dag hände det ofattbara. En bilbomb exploderade i regeringskvarteren i den norska huvudstaden Oslo. Mannen som hade byggt bomben tog sig sedan ut till Utöya, där norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund hade sommarläger, och sköt urskillningslöst ihjäl 69 personer, framförallt tonåringar.

Sammanlagt 77 människor berövades livet den 22 juli 2011. Av de som sköts till döds på Utöya hade hälften inte ens fyllt 17 år.

Terrordåden i Norge teckenspråk

Minnestund                                       

Kl 9.30 inleds en öppen ceremoni med bl.a. statsminister Erna Solberg i centrala Oslo. En tyst minut kommer att hållas och kronprinsparet ska lägga ned kransar. Därefter följer en gudstjänst i Oslo domkyrka.                                                

Senare hålls ännu en minnesstund på  Utöya med början kl 16. Den är enbart öppen för direkt berörda och representanter för det offentliga Norge.     

Sista större minnesstunden på några år

Detta blir också sista gången på ett par år som större offentliga ceremonier kommer att hållas för att markera årsdagen. I framtiden planerar man bara att samlas på större jämna årsdagar, exempelvis tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Norge teckenspråk

Mer i ämnet