Foto: TT

Fler vuxna i Sverige använder cannabis

Publicerad

Användningen av cannabis ökar i Sverige. En ny studie visar att andelen av den vuxna befolkningen som använt cannabis är den högsta som hittills noterats i Sverige.

Centralförbundet för alkohol- och narkotika upplysning, CAN, har undersökt drog-, alkohol- och tobaksanvändningen för personer mellan 17 och 84 år under år 2017.

Undersökningen visar att andelen i den vuxna befolkningen som använt cannabis det senaste året ökade mellan 2013 och 2017 från 2,5 till 3,6 procent.

Forskarna menar att det finns flera förklaringar till ökningen. Bland annat är tillgången till drogen större än någonsin, förhållningssättet till cannabis har blivit mer förlåtande bland svenskar och forskarna tror att legaliseringen i flera länder har påverkat hur svenskar uppfattar riskerna med cannabis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer