Foto: TT

Smarta kläder kan ge dövblinda nya kommunikationsmöjligheter

Uppdaterad
Publicerad

Forskare inom ett nytt EU-projekt ska ta fram en prototyp av smarta textilier som kan ge dövblinda nya kommunikationsmöjligheter.

– Med hjälp av sensorer och andra teknologier ska plagget ta in information om det som händer runt omkring personen, säger projektkoordinatorn Nasrine Olson vid Bibliotekshögskolan i Borås till forskning.se

EU-projektet som startar i februari 2018 förkortas SUITCEYES. Forskare vid Högskolan i Borås koordinerar projektet som innefattar lärosäten och företag från sju olika länder, skriver forskning.se

– Textilierna ska möjliggöra språklig kommunikation och det kommer också att möjliggöra inlärning samt tillföra något roligt för bäraren, berättar Nasrine Olson.

Språk genom beröring och rörelser

Tanken är att plagget överför informationen till bäraren genom ett haptiskt språk, alltså ett språk genom beröring och rörelser, och kan till exempel tala om för bäraren om någon tittar på personen eller var bollen personen tappade befinner sig i rummet.

– Smarta textilier är perfekt att använda när vi ska utveckla gränssnittet då vår kropp ständigt är i kontakt med textilier. Det är i stort sett bara i duschen den inte är det, säger Nils-Krister Persson, docent och forskningsledare inom Smart Textiles, vid Högskolan i Borås.

Nu pågår kontraktsskrivning mellan parterna och EU, inom ramen för Horizon2020 (EU:s hittills största forsknings- och innovationsprogram). Projektet beräknas starta i början av 2018 och kommer att pågå under tre år. Vid projektets slut hoppas man ha en prototyp som sedan kan utvecklas till en produkt av de medverkande företagen.

Högskolan i Borås koordinerar projektet som innefattar lärosäten och företag från sju olika länder.  SUITCEYES står för Smart, User-friendly, Interactive, Tactual, Cognition-Enhancer that Yields Extended Sensosphere. Parterna i projektet har ansvar för olika arbetspaket inom projektet:

* Högskolan i Borås är projektkoordinator och ansvarar, genom Biblioteks- och informationsvetenskap samt Smart Textiles, för utveckling av det smarta haptiska gränssnittet genom att använda smarta textilier.

* The Information Technologies Institute, Grekland, ansvarar för ansikts- och objektsigenkänning, datafångst, översättning samt semantik.

* Offenburg University, Tyskland, ansvarar för spelifiering och social interaktion

* University of Leeds, Storbritannien, ansvarar för användarbehov och användarens inkludering samt användarbehovsstudier och social inkludering såväl som miljöuppfattning

* Vrije universiteit, Nederländerna, ansvarar för haptisk psykofysik och att testa prototypen

* Les Doigts Qui Rêvent, Frankrike, kommer att sprida resultaten

* Harpo, Polen, ansvarar för att sprida resultaten

Källa: forskning.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet