Foto: TT

Första belägget för att socker får tarmtumörer att växa

Uppdaterad
Publicerad
För första gången har en vetenskaplig studie kunnat visa att läsk och andra söta drycker göder cancerceller, närmare bestämt i tarmen hos möss. Nästa steg är nu att undersöka om det också gäller för människor.

Nu har en grupp forskare undersökt om konsumtion av socker direkt påverkar tillväxten av tumörer i tarmen.

En grupp möss blev matade med socker i form av fruktos-glukossirap, som är en vanlig ingrediens i läsk. Deras tarmtumörer växte snabbare och blev större än hos möss som fick normalkost.

– Det här är ett oväntat resultat för det är första gången man ser ett direkt samband mellan socker och tumörtillväxt, säger Roland Nilsson som är cancerforskare på Karolinska institutet.

Mössen fick tre procent av sin dagliga energi från fruktos-glukossirap. Vilket motsvarar innehållet i en burk läsk för en människa.

Forskarna kunde visa att det finns ett enzym i tarmen som omvandlar sockerarten fruktos till en form som gör det lättare för tarmcancer-celler att tillgodogöra sig energin. Det i sin tur hjälper cancercellerna att tillverka det fett som behövs för att få tumören att växa.

– Visserligen bygger vår forskning på möss men resultatet stärker bevisen för att socker faktiskt göder cancer, säger Lewis Cantley i New York, som är en av forskarna bakom studien.

Nu ska han undersöka om socker också bidrar till tumörtillväxt hos människor.

SÅ GJORDE FORSKARNA:

Visa

Studier har visat att de som dricker mycket läsk och andra söta drycker och är överviktiga har en ökad risk för cancer i tjock- och ändtarmen. Forskarna ville nu undersöka om socker i sig bidrar till att tumörerna växer fortare och blir större.

Specialdesignade möss

Mössen i försöket var därför normalviktiga. De var också specialdesignade för att utveckla tjock- och ändtarmscancer. Alla möss blev alltså sjuka, forskarna ville enbart undersöka huruvida socker påverkar tumörtillväxten.

Fruktos-glukossirap

De matade mössen med socker i form av fruktos-glukossirap, som är en form av processat socker som görs av majs. Den består av, som namnet antyder, ungefär lika delar fruktos och glukos. I Sverige kallas den också isoglukos, och ibland majssirap. Internationellt går den under beteckningen HFCS, high-fructose corn syrup.

Tumörerna blev större

Resultatet visade att de möss som fick i sig en dos fruktos-glukossirap fick tumörer som växte snabbare och blev större. De såg dock inte att det bildades fler tumörer.

Preliminära studier visar att man får samma resultat med vanligt socker från sockerbetor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer