Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Första offentliga utredningen om norskt teckenspråk

Uppdaterad
Publicerad

Den Norska regeringens Teckenspråkskommitté har undersökt hur tillgången till norskt teckenspråk kan ökas inom offentlig sektor. Utgångspunkten har varit språklagen, som bland annat innefattar att myndigheterna tar ansvar för att skydda och främja norskt teckenspråk.

Detta är den första offentliga utredningen om norskt teckenspråk ur ett språkligt perspektiv.

Nämnden har funnit att norskt teckenspråk är ett livsviktigt språk, men att det fortfarande är under press. Nämnden anser därför att det är nödvändigt med starka teckenspråksarenor så att så många som möjligt får möjlighet att lära sig och använda norskt teckenspråk.

Teckenspråksvärlden

Svårt att få välfärdstjänster

Nämnden har bland annat kommit fram till att det är svårt att få välfärdstjänster på norskt teckenspråk. Även om staten har gjort omfattande insatser för norskt teckenspråk, så präglas ändå samhället av bristande kunskaper om döva och norskt teckenspråk. Döva i Norge upplever ofta diskriminering, enligt utredningen.

Föreslår flera åtgärder

Teckenspråkskommittén föreslår flera åtgärder för att skydda och främja norskt teckenspråk. Bland annat föreslår kommittén att det ska tillhandahållas utbildning i teckenspråksmiljöer, att det ska säkerställas tidig tillgång till teckenspråk, att kvaliteten på undervisningen ska stärkas och att det ska forskas mer om norskt teckenspråk, samt att språket ska dokumenteras.

Här kan du läsa utredningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet