Foto: SVT

Första partiledardebatten i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Migrationen blev den i särklass hetaste frågan när partiledarna drabbade samman i SVT Agenda.

Debatten visade tydligt hur djupa åsiktsskillnaderna är mellan riksdagspartierna i denna fråga, och kvällen blev jobbig för statsminister Stefan  Löfven när två av hans stora  motståndare klarade sig bättre.

Enligt SVT/Novus undersökning hade Löfven inte någon lyckad kväll. Hans  båda huvudmotståndare Moderatledaren Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson klarade debatten bättre.

Det är illavarslande för Stefan Löfven, som slåss om delvis samma  väljare som M och SD. Just nu vacklar Socialdemokraterna i opinionen och Stefan Löfven hade behövt lämna ett styrkebesked i denhär debatten. Så blev det alltså inte.

Enligt tittarna vann Ulf Kristersson debatten om jobben och välfärden, medan Jimmie Åkesson vann både debatten om brottsligheten och den om migrationen.

Den enda ljuspunkten för det rödgröna laget var klimatfrågan där tittarna  gav högst betyg åt Miljöpartiets Isabella Lövin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.