Foto: Henrik Montgomery/TT

Fortsatt uppgång för KD – tar väljare från M och SD

Publicerad

KD:s uppåtgående trend håller i sig. Om det vore val i dag skulle 8,6 procent rösta på partiet, den högsta siffran hittills i Novus mätningar. Och KD ökar på M:s och SD:s bekostnad.

– Kristdemokraterna har ju kommit fram som det vinnande oppositionspartiet och har inte stämpeln av misslyckande i regeringsbildningen som Moderaterna har, säger Torbjörn Sjöström, Novus.

Det parti som Kristdemokraterna tar flest väljare från är även denna månad Moderaterna, men de lockar även en del från Sverigedemokraterna.

KD, som vuxit med 2,4 procentenheter sedan regeringsuppgörelsen mellan S, MP, L och C, är nu det näst största borgerliga partiet. Stödet är starkast bland pensionärerna (11,5 procent).

Opinionen enligt SVT/Novus mätning:

Siffrorna visar väljarstöd i procent med förändringen i procentenheter:   

  Vänsterpartiet         9,1 (oför)    

  Socialdemokraterna    28,2 (-0,8)    

  Miljöpartiet           4,0 (+0,6)    

  Centerpartiet          7,3 (-0,2)    

  Liberalerna            3,5 (+0,8)    

  Moderaterna           18,3 (oför)    

  Kristdemokraterna      8,6 (+1,2)    

  Sverigedemokraterna   19,3 (-1,9)    

  Övriga                 1,7 (+0,3)    

Novus har för denna undersökning genomfört 3 707 intervjuer. Undersökningen genomfördes mellan den 4 februari och den 3 mars 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.