Foto: TT

Förundersökning mot Assange läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Överåklagare Marianne Ny lägger ned förundersökningen om misstänkt våldtäkt mot Julian Assange, 45. Om han återvänder till Sverige innan det misstänkta brottet preskriberas i augusti 2020 kan den återupptas. Brittisk polis meddelar att Wikileaksgrundaren kommer att gripas om han lämnar Ecuadors ambassad.

På fredagen gick tidsfristen ut i Assangefallet och åklagaren Marianne Ny tvingades ge besked om hur hon skulle gå vidare i våldtäktsutredningen. Hon meddelade att utredningen läggs ned.

Strax efter beskedet höll Marianne Ny en presskonferens i polishuset i Stockholm, där hon berättade att den europeiska arresteringsordern om att överlämna Assange till Sverige återkallas. Förundersökningen kan emellertid återupptas om Assange återvänder till Sverige innan det misstänkta brottet preskriberas i augusti 2020.

Julian Assange – teckenspråk

”Hon poängterar att det inte är fastslaget om Assange är skyldig till våldtäkt eller inte. Utredningen läggs ned eftersom man inte bedömer att det går att föra den vidare, bland annat har man inte kunnat delge Assange en formell misstanke om brott”.

– Det var en åtgärd som skulle ha genomförts vid förhöret i London, men som Assange vägrade att medverka till. Det kan inte förväntas att vi skulle få bistånd av Ecuador till ett förnyat försök, sade Marianne Ny.

Om Assange hade befunnit sig i Sverige hade han inte kunnat komma undan en formell delgivning.

Assange förhördes i november 2016 på Ecuadors ambassad i London, dit han tog sin tillflykt 2012. Våldtäkten misstänktes ha ägt rum i augusti 2010.

Även om utredningen om den misstänkta våldtäkten lagts ned är det inte säkert att Assange lämnar Ecuadors ambassad.

I höstas uttryckte han oro för att den brittiska polisen skulle gripa och utlämna honom till USA även om förundersökningen lades ned. Så sent som för knappt en månad sedan sade USA:s justitieminister Jeff Sessions att USA prioriterar ett gripande av Assange.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julian Assange – teckenspråk

Mer i ämnet