Foto: TT

FRA: It-spioner förbereder elnätsattack

Uppdaterad
Publicerad

Utländska it-spioner har gjort förberedelser för att slå ut svensk infrastruktur som elnät och kommunikationssystem. Det uppger Försvarets Radioanstalt, FRA, för SVT Nyheter.

– Rent generellt har vi sett att det förekommer förberedelser, säger en talesperson för FRA, utan att avslöja några detaljer.

Konsekvenserna om det svenska elsystemet slås ut blir dramatiska. Mycket av det normala samhällslivet skulle bryta samman enligt Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät.

Äldre personer skulle sitta sex trappor upp i ett hyreshus utan fungerande hiss och utan ett fungerande trygghetslarm. Maten skulle ruttna i kyldiskarna. Det skulle inte gå att tanka bilen. Det skulle inte gå att få ut pengar på bankomaten. Efter en tid skulle inte telekommunikationerna fungera.

Finns svagheter i elnätet

Och det finns svagheter i det svenska elnätet. Det fick Svenska Kraftnät veta när de bad FRA om hjälp att undersöka det svenska stamnätet.

– Man gjorde ett så kallat penetrationstest och fann då att det var för enkelt att ta sig in i det systemet. Mot den bakgrunden har vi fattat beslut att förnya systemet och ett nytt system har tagits i drift helt nyligen, säger Johan Svensson som är chef för Svenska Kraftnäts driftplanering.

Men även om Svenska Kraftnät nu fått ett nytt drift- och övervakningssystem finns det fortfarande problem. IT-spionerna utvecklar hela tiden nya metoder att ta sig in i och skada elsystemen.

– IT-säkerhet är en prioriterad fråga, säger Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer