Foto: TT

Guantanamo skall hållas fortsatt öppet

Publicerad
Det kritiserade fängelset på Guantanamobasen på Kuba ska hållas öppet. Det stod klart när USA:s president Donald Trump höll sitt första ”State of the union-tal.

Han talade om vad som gjorts i kampen mot terrorsekten Islamiska staten. Terrorister är inte enbart kriminella utan också ”olagliga fientliga stridande” som ska behandlas som sådana när de grips utomlands. Därför har han gett order om att fängelset på Guantanamobasen ska hållas fortsatt öppet. Hans företrädare Barack Obama ville stänga det.

Han lovade också att  ”modernisera och återuppbygga” landets kärnvapenarsenal

– med syfte att avskräcka andra länder, bl.a. Nordkorea.             

Trump utmålade också Kina och Ryssland som skurkstater och bad kongressen sätta stopp för de budgetregler som gör att försvaret fortfarande inte fått en riktig årsbudget.

Talet hade en patriotisk ton och Trump lyfte fram USA:s växande ekonomi. Han underströk att 2,4 miljoner nya jobb skapats och att arbetslösheten är den lägsta på 45 år. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer