Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är en guide till det viktigaste du behöver tänka på när du deklarerar i år. Foto: Anders Wiklund//TT

Guide: Det viktigaste att tänka på när du deklarerar i år

Uppdaterad
Publicerad

Den 3 april är den sista dagen att godkänna deklarationen digitalt om du vill ha pengarna redan i april. Här kommer en guide till det viktigaste du behöver tänka på när du deklarerar i år.

Viktigt att tänka på:

Det viktigaste att tänka på är att vara ute i god tid. Det kan vara krångligt att själv räkna ut hur mycket man ska deklarera och vilka avdrag man ska göra.

– Då rekommenderar jag våra e-tjänster, säger Emelie Köhn på Skatteverket.

Vanligaste avdraget:

Det vanligaste avdraget är resor till och från arbetet. Viktigt att komma ihåg är att man bara kan göra avdrag om man har resekostnader över 11 000 kronor.

När kommer skatteåterbäringen?

Deklarera man digitalt senast den 3 april och inte gör några ändringar eller tillägg i deklarationen, då är det utbetalning mellan 9-12 april. De flesta som inte får skattepengarna i april får dem i juni.

Vilka är de vanligaste missarna?

Skatteverket upplyser om att de flesta felen görs i pappersdeklarationerna. Det kan vara till exempel att personen fyller i fel, summeringsfel eller att man glömmer att fylla i en ruta. I deklarationerna som lämnas in digitalt blir det färre fel.

Viktiga datum:

19 mars: Den digitala deklarationen öppnade. Kräver e-legitimation och inloggning på Skatteverkets sajt.

3 april: Sista dagen att godkänna deklarationen digitalt, utan ändringar eller tillägg, för att få tillbaka på skatten i april.

2 maj: Sista dagen att deklarera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.