Peter Zacsko ställer ut sina tavlor på Liljevalchs vårsalong i Stockholm. Foto: Privat

Han är en av utställarna på Liljevalchs vårsalong

Uppdaterad
Publicerad

Den döva konstnären, Peter Zacsko, ställer ut sina tavlor på Liljevalchs vårsalong i Stockholm. Nästan 3000 konstnärer hade ansökt om att få vara med, men bara 170 konstnärer valdes ut. Peter Zacskos målningar visar paradoxer där döva och hörande missförstår varandra.

Han säger att det är en utmaning att som döv avläsa läpprörelser då många ord har likadana munbilder.

Ett exempel: man kan inte se skillnad på munrörelserna till orden amma, ABBA och apa. Hörande kan också missförstå varandra, särskilt om de kommer från olika kulturer. Peter Zacsko menar därför att kommunikation är en utmaning för alla.

Teckenspråksvärlden

– Som döv har jag lärt mig att avläsa läpprörelser. Timme efter timme övade jag på att försöka avläsa min barndomslärares rödmålade läppar och att dessutom själv göra ljud utan höra min egen röst. Varje dag gissar jag mej till vad ni hörande säger, skriver Peter Zacsko på Liljevalchs hemsida.

Hans ”hörn” är ett verk bestående av elva delar som visas tillsammans där han leker med ord; hörn blir örn.

– Miljö och natur är min angelägenhet och kärlek. Det inspirerar mig att uttrycka mina känslor genom målningar där motiven står för ord som för mig har ett samband, skriver Peter Zacsko på Liljevalchs hemsida.

Vårsalongen 2020 är öppen fram till den 22 mars.

Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet