Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / Christine Olsson / TT

Hanif Bali (M) uppmanas lämna flera uppdrag

Publicerad

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali uppmanas att lämna flera uppdrag. Detta efter att ha sågat sin partikollega, före detta statsminister och utrikesminister Carl Bildt. Beslutet fattades under ett krismöte på onsdagen.

Bakgrunden är att Bali i flera meddelanden på Twitter de senaste dagarna starkt har kritiserat att Sverige har tagit emot Irans utrikesminister Javad Zarif på ett officiellt besök. Den iranske ministern har bland annat träffat utrikesminister Margot Wallström och den förre stats- och utrikesministern Carl Bildt.

Bali skrev bland annat att Bildt ”inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin”. Han kallade också Bildt ”Erdoganist” och skrev att Bildt är ”non-grata i Balkan”.

”Har uttryckt sig fullständigt oacceptabelt”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till SVT Nyheter att Hanif Bali både vid detta och vid flera andra tillfällen har uttryckt sig ”fullständigt oacceptabelt”. Efter ett krismöte på onsdagen fick Bali lämna sina uppdrag som ersättare i i arbetsmarknadsutskottet och EU-nämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.