Foto: Trafikverket/TT

Här är julens mest trafikerade vägar

Publicerad

På fredagen börjar en av årets största trafikhelger, och Sveriges mest trafikerade vägar fylls än mer.

I år infaller dock julafton på en måndag, och jultrafiken blir mer utspridd än om den 24 december hade varit på en helg.

– Jag tror den allra största avresedagen kommer vara på fredag, från 10-11-tiden till 20-tiden. En del kommer åka på lördag och även söndag, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Allra mest trafikerade är de större Europavägarna: E4, E6 och E20. E4 och E6 är två av de större vägarna i Götaland och södra Sverige. En annan är E45, som går från Göteborg, väster om Vänern och norrut.

– E45 är fjällvägen för dem som bor på västkusten och i Skåne, säger Bengt Olsson.

Från Mälardalen och norrut hör E18 samt riksväg 40, 50 och 70 till de mer belastade vägarna, samt E4, som fortsätter ända upp till Haparanda.

– Man väljer gärna att köra på de större, möteskilda vägarna. De har antingen räcke eller någon annan form av avdelare. Det är det vi rekommenderar.

Håll avståndet

Bland det allra viktigaste för att öka säkerheten är att hålla avstånd till bilar framför dig och att anpassa hastigheten till underlaget.

– Ett antal billängders avstånd får man ha men exakt hur många beror på hastighet och underlag, säger Bengt Olsson och fortsätter:

– Se även till att vara utvilad, annars börjar man ta tokiga beslut. Och se till att ha god tid på dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.