Foto: TT

Här är världens ”säkraste” flygbolag

Publicerad

Varje år listar Airline Ratings vad de anser vara de säkraste flygbolagen i världen.

Australiensiska Qantas rankas som nummer ett, skriver CNN som var en av de första att rapportera om listan som gäller 2019.

Qantas har haft toppositionen mellan 2014 och 2017. År 2018 utsågs ingen etta. Då listades de 20 bolagen som de säkraste, men utan rangordning. I år listas Qantas återigen som nummer ett och de övriga 19 bolagen nämns i bokstavsordning på listan, men utan rangordning.

Scandinavian Airlines (SAS) är med på listan 2019.

Data från drygt 400 flygbolag

Airline Ratings uppger att de har analyserat data från sammanlagt 405 flygbolag i världen. Det handlar bland annat om granskningar av bolagen som utförts av regeringar, luftfartsstyrelser och andra ledningsorganisationer. Antalet krascher och andra allvarliga incidenter samt flygplanens ålder och bolagens lönsamhet uppges även vara kriterier vid bedömningen.

Experten skeptisk

Hans Kjäll, som arbetat med flygsäkerhetsfrågor på svenska luftfartsmyndigheten i över 30 år, är dock skeptisk till listan.

Han menar att det kan vara en indikator, men att man bör vara försiktig med tolkningen beroende på att mätningarna av kriterierna har olika kvalitet beroende på företag och land.

De 20 flygbolagen på listan

Air New Zealand

Alaska Airlines

All Nippon Airways

American Airlines

Austrian Airlines

British Airways

Cathay Pacific Airways

Emirates

EVA Air

Finnair

Hawaiian Airlines

KLM

Lufthansa

Qantas (nr 1)

Qatar

Scandinavian Airlines

Singapore Airlines

Swiss

United Airlines

Virgin group airlines (Atlantic and Australia)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.