Foto: TT

Här började vansinnesfärden

Uppdaterad
Publicerad

Det var vid en restaurang på en sidogata till Drottninggatan som vansinnesfärden började. Där stals lastbilen som kom att användas för att utföra det misstänkta terrordådet mot Åhlensvaruhuset.

Strax innan klockan 15 på fredagen som larmet kom att en lastbil hade kört in i en folkmassa på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fyra personer dödades och nio skadades i attacken, som antas vara ett terrordåd.

Lastbilen som användes skulle leverera varor till en restaurang och stod parkerad på en sidogata till Drottninggatan. Föraren uppger att en maskerad man klev in i förarhytten och körde iväg.

Enligt SVT:s fotograf på plats syns tydliga spår av vansinnesfärden på gatan där den förmodade terrorattacken startade. Bland annat har en bil som stod parkerad på gatan blivit rammad.

– Han måste ha skapat en ganska kaotisk händelse redan här när han drog iväg, säger SVT:s reporter Carl Elfström.

”Otäcka scener”

Frilansfotografen Janne Åkesson var på plats vid korsningen Adolf Fredriks kyrkogata/Drottninggatan och kan vittna om att många skadades då lastbilen körde den uppskattningsvis 400 meter långa sträckan fram till Åhlens.

– Det hade precis hänt och ambulansen hade anlänt när jag kom och det var ganska otäcka scener. Det låg ju folk på Drottningatan. Jag såg att det var i alla fall tre till fyra som låg under vård, säger han.

– Det är en ganska lång sträcka som lastbilen har kört från Adolf Fredriks kyrkogata. I mittendelen mellan gamla PUB och Åhlens är det många som går, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dåd i centrala Stockholm - teckenspråk

Mer i ämnet