Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Andrej Ivanov/AFP/TT

Historiskt avtal för naturen – COP15 har enats om räddningsplan

Publicerad

Världens länder har enats om en ny räddningsplan för naturen på FN:s artskyddsmöte COP15 i Kanada. I ett globalt avtal förbinder länderna sig till att skydda 30 procent av planetens yta senast år 2030.

Beskedet kom strax efter tre på morgonen lokal tid. Avtalet ses som ett ”Parisavtal för naturen”.

En av de viktigaste punkterna i det nya avtalet handlar om att skydda 30 procent av jordens yta till land och hav till 2030. Det är är mer än det tidigare globala målet att skydda 17 procent av alla landområden och minst 10 procent av kust- och havsområden.

Ska stötta utvecklingsländer

En avgörande fråga under förhandlingarna har varit att rika länder ska stötta utvecklingsländer med resurser för att bevara den biologiska mångfalden. Enligt överenskommelsen ska de rika länderna nu öka sitt bidrag till fattigare länder till 20 miljarder dollar om året till 2025, och därefter ska summan öka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.