Foto: Fredrik Sandberg / Christine Olsson / TT

Hjälpte sin fru att dö – dömd till fängelse

Publicerad

En 62-årig man som stod åtalad misstänkt för dråp efter att ha givit sin svårt sjuka fru en dödlig dos med morfin dömdes idag till fängelse i ett år och sex månader.

Åklagaren hade valt den mildare rubriceringen dråp istället för mord och yrkade alltså också på ett lägre straff än praxis när det gäller dråp med tanke på de rådande omständigheterna i målet. Mannen har hela tiden medgett att han hjälpt sin fru att ta sitt liv, för att det var hennes uttryckliga önskan, men han har nekat till brott.

Åklagaren menar dock att det är emot gällande svensk lag att beröva någon livet, oavsett om personen i fråga själv uttryckt sin önskan om det eller inte.

Mannen och hans advokat kommer att överklaga domen. De tycker att det behövs en ny praxis för mål där en svårt sjuk person vill avsluta sitt liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer