Foto: TT

Hundratals barn far illa när socialtjänsterna gör fel

Publicerad

Socialtjänsten ska vara skyddsnätet när barn utsätts för våld. Ändå har minst 150 barn farit illa de senaste tre åren för att socialtjänsterna har gjort fel, visar en stor granskning som SVT har gjort.

Enligt granskningen beror felen på att socialtjänsterna har saknat rätt resurser, rutiner eller kompetens.

SVT Nyheter och Uppdrag granskning har begärt ut samtliga utredningar som tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorgs (Ivo) gjort om socialtjänsternas barnärenden från 2016 till och med september 2018. Redaktionerna fick ut 324 ärenden som totalt handlar om 994 barn. Av de barnen hittade man 150 barn som farit illa, på grund av att socialtjänsten gjort fel – antingen genom fel agerande eller att inte agera alls. Detta enligt socialtjänsternas eller Ivo:s egna utredningar.

Barnen har till exempel blivit vanvårdade, utsatta för fysisk eller psykisk misshandel eller råkat ut för övergrepp.

Brist i utbildningarna

Bristen på barnperspektiv, att socialtjänsten pratat med och lyssnat på barnen, är en sak som Ivo lyfter i utredningarna.

Enligt en professor i socialt arbete SVT har pratat med saknar socialsekreterarna ofta kunskap i hur man pratar med barn, eftersom det inte finns med i grundutbildningen.

– Varje barn som far illa när man är i samhällets omsorg eller socialtjänsten är ju ett barn för mycket. Det ska inte hända och det får inte hända, säger Maria Björklund, avdelningschef på Ivo sydväst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.