Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Polisen/Iman Tahbaz

Idrottslärare smygfotade över 100 flickor

Publicerad

En idrottslärare står åtalad för att ha smygfotograferat över 100 flickor på en prestigeskola i Mellansverige, berättar SVT Nyheter.

Läraren avslöjades sommaren 2022, när ett par skolanställda såg att mannen tycktes smygfilma flickor som bytte om. De tog en bild av sin kollega och berättade om det för rektorn, som larmade polis. Dagen efter slog polisen till mot idrottslärarens bostad. På mannens hårddiskar upptäckte polisen att mannen har döpt olika mappar efter platser och datum, och även efter namn på flickor.

Barn larmade om mannen

SVT Nyheter kan nu också avslöja att barn på flera skolor larmade om mannen i över tio års tid. 2014 jobbade idrottsläraren på en skola i Haninge kommun. Flera elever upplevde honom som obehaglig och han förbjöds att gå in i flickornas omklädningsrum. Han omplacerades till en annan skola i kommunen, där kollegor snart fattade nya misstankar kring mannen. Han köptes då ut för en halv miljon kronor.

Trots detta lyckades idrottsläraren 2018 få jobb på pretsigeskolan i Mellansverige, där han bland annat fick i uppgift att vara duschvakt. Han jobbade vid skolan i fyra år innan han greps av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.