”Influensavaccinet skyddar inte”

Uppdaterad
Publicerad

Bara tre procent av alla som tagit årets influensavaccin skyddas från den influensa som nu härjar. Larmet kommer från den brittiska hälsomyndigheten.

Den influensa som allra flest insjuknar i påminner inte om det influensavirus som vaccinet innehåller, enligt Public Health England.

Man har analyserat saliv från 1.300 influensasmittade personer och sett att bara 3 procent av 80 % på det virus som vaccinet skyddar mot. Det innebär att många av alla som tagit influensavaccin inte har något skydd.

Vaccinet som köpts in i Storbritannien innehåller A(H3N2)-virus, och det gör även det vaccin vi har använt inför årets influensasäsong här i Sverige. 

Experter menar att viruset muterats ovanligt mycket på ett sätt som inte kunde förutses när vaccinet började tillverkas i februari 2014.          

Influensavaccin kan aldrig garantera ett 100-procentigt skydd från de influensor som cirkulerar. Men man brukar säga att det ger ett 60-procentigt skydd.                 

Det 3-procentiga skydd som nu avslöjats i Storbritannien väcker debatt och ilska bland många britter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.