Foto: Inget VMA sändes vid terrordådet

Inget VMA sändes vid terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen använde inte varningssystemet VMA ”Viktigt Meddelande till Allmänheten” i samband med fredagens terrorattack i Stockholm.

Därför skickades inget varningsmeddelande med information om händelsen till mobiltelefoner i Stockholms innerstad eller via radio och TV, skriver Expressen.

– För en händelse som den i fredags är det polisen som ska begära detta, säger Fredrik Sjöberg vid SOS Alarm till tidningen.

Dåd i centrala Stockholm – teckenspråk

Sedan den 1 februari 2015 kan VMA skickas som sms till alla mobiltelefoner som finns registrerade på adresser i ett specifikt område.

Men SOS Alarm vill även kunna skicka VMA via sms till personer som befinner sig i det område som ansvarig myndighet, t ex polisen, begärt VMA för.

I mars gav regeringen ett positivt besked på lagändring som tillåter positionering av mobiltelefoner.

– Det här är en mycket välkommen förändring, sade Maria Khorsand, VD för SOS Alarm i ett pressmeddelande på SOS Alarms hemsida.

Framöver kommer vi att kunna varna dem som verkligen befinner sig i ett område vid allvarliga händelser, istället för som idag, när vi bara når de som är registrerade på adresser i det berörda området.

Detta system blir dock inte verklighet förrän tidigast 1 juli 2017.

Det innebär att även om polisen hade begärt VMA hade inte alla som befann sig i närområdet i Stockholm efter terrordådet, fått VMA via SMS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dåd i centrala Stockholm – teckenspråk

Mer i ämnet