Bilderna är hämtade från polisens brottsutredningar där personer utreds för brott i Sverige som tidigare stridit för terrorgruppen IS i Irak och Syrien. Foto: Polisen

IS-hemvändare dömda för grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Hemvändare från terrorsekten IS har dömts för bland annat mordförsök, penningtvätt, grov utpressning, narkotikabrott, bedrägerier, grov misshandel och skattetvister.

SVT Nyheter har kunnat kartlägga 41 av dem. Tolv är kvinnor, där ingen dömts för brott. En tredjedel, som alla är män, har dömts eller misstänkts för brott efter att de har lämnat krigsområdet.                 

Säpo vill inte kommentera insatser mot återvändare, men de bekräftar att de har ett nära samarbete med Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket.

BROTTSUTREDNINGAR MOT NÅGRA IS-HEMVÄNDARE

Visa

* 33-åring, Göteborg. Avtjänar livstidsstraff på Kumlaanstalten för terroristbrott för att ha deltagit i halshuggningar i Syrien 2015. Det avslöjades i en husrannsakan i samband med en narkotikahärva, där han senare dömdes för grov utpressning. Polisen hittade vid det tillfället ett USB-minne med både filmer och bilder från Syrien där två män avrättades, vilket ledde till livstidsdomen.

* 31-åring, Örebro. Var tidigt i Syrien, tillsammans med syskon och vänner från Vivalla. Återvände skadad, men två bröder uppges ha dödats i striderna. Misstänks för mord på en ung man i Vivalla sommaren 2018. Han anklagas för att ha utdelat flera hugg med sax mot offret. ”Han medger det våld som åklagaren påstått i stort.

* Åklagaren säger att han har huggit i kroppen. Det har han inte gjort, utan säger att han huggit mot huvudet. Men han säger att han inte hade uppsåt att döda. Därför bestrider han ansvar för mord”, säger hans försvarare Johan Eriksson. Mannen är även dömd för att ha misshandlat en anhörig.

* 34-åring, Göteborg. En tidig återvändare från Syrien. Dömd för en rad brott. Dömdes 2016 för olovlig körning, ringa narkotikabrott och grov misshandel för att samma vår ha hotat att döda två unga män och angripit dem med kniv. Han hade sett männen på spårvagnen.

* 23-åring, Stockholm. Enligt Islamiska statens rekryteringsdokument anslöt han till terrororganisationen i juli 2014. Dömdes i januari 2018 till ett års fängelse för grovt häleri, bedrägeri, grov olovlig körning, stöld och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer