Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På måndagskvällen tog israeliska styrkor kontrollen över den palestinska sidan av Rafah-övergången i Gaza, som gränsar mot Egypten, uppger israelisk militär. Foto: Channel 12

Israel har tagit kontroll över Rafahövergång

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen tog israeliska styrkor kontrollen över den palestinska sidan av Rafah-övergången i Gaza, som gränsar mot Egypten, uppger israelisk militär.

I en video som publicerats på Times of Israel syns en stridsvagn köra mot en palestinsk flagga vid samma övergång. Videon publicerades först av israeliska Channel 12. SVT har granskat innehållet och kan bekräfta att videon visar gränsövergången, det är dock oklart vid vilken tidpunkt materialet filmats.

Passagen mot Egypten är den enda gränsövergång Gaza har mot ett annat land än Israel.

GAZA – teckenspråk

Om insatsen innebär starten på Israels annonserade markoffensiv i Rafah är ännu inte känt.

Utvärderar samtidigt vapenvilaförslag

Den terrorstämplade gruppen Hamas ska på måndagen ha meddelat att man accepterar ett förslag om vapenvila i Gaza som medlarna Egypten och Qatar lagt fram. Det rapporterar Reuters och AP.

Enligt AP skulle förslaget innebära att vapenvilan införs stegvis. Den israeliska tidningen Haaretz uppger att det förslag Hamas godtagit är likt ett avtal som Israel tidigare sagt ja till. Såväl Israel som USA uppges av källor utvärdera förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GAZA – teckenspråk

Mer i ämnet