Foto: Wiktor Nummelin/TT

Ja till klimatneutralt EU 2050 – från alla ledare utom en

Publicerad

Nästan alla EU-länder är nu överens om målet om ett klimatneutralt EU år 2050. Undantaget är dock Polen som ges möjlighet att stå utanför i nuläget.

Statsminister Stefan Löfven (S) är nöjd trots att total enighet om klimatneutraliteten inte gick att nå på EU-toppmötet.

– Polen har bestämt sig för att stå utanför detta, men alla andra 26 är nu eniga om klimatmålet 2050. Det står i slutsatserna att det är det som gäller, men att ett land inte kan ställa upp i det här skedet,         konstaterar Löfven.

– Det här är ändå en väldigt tydlig signal till omvärlden, säger statsministern. 

FAKTA: TOPPMÖTET I BRYSSEL

* Årets sista EU-toppmöte i Bryssel inleddes klockan 15 på torsdagen med en diskussion om klimatet. Under en arbetsmiddag hölls en diskussion om läget för EU:s långtidsbudget för år 2021–27, innan kvällen avslutades med internationella frågor om Ryssland, Turkiet, Afrika och problemen inom handelsorganisationen WTO, samt fortsatta klimatförhandlingar.

* På fredagen talar ledarna först om eurofrågor och därefter om läget kring brexit.

* Toppmötet är det första under ledning av EU:s nya permanente rådsordförande Charles Michel och nya kommissionsordföranden Ursula von der Leyen. Andra nykomlingar vid mötet är Finlands nya statsminister Sanna Marin och Belgiens tillförordnade premiärminister Sophie Wilmès.

* Storbritanniens premiärminister Boris Johnson deltar inte i toppmötet med anledning av att Storbritannien samtidigt håller parlamentsval.

Källa: TT                    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.