Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim har lidit av postcovid i över ett år Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Joakim har lidit av postcovid i över ett år

Uppdaterad
Publicerad

Joakim Waern var fullt frisk när han fick covid-19 för ett och ett halvt år sedan år sedan. Efter infektionen fick han symptom som bland annat extrem trötthet. Han är en av cirka 30 000 i Sverige som har fått diagnosen postcovid. Här berättar han hur han upplevt tiden i en intervju med Nyhetstecken.

Joakim Waern är en av tusentals personer i Sverige som drabbats av postcovid efter en covidinfektion. Långtidscovid, som också kallas för postcovid, innebär att en person som haft covid-19 fortfarande har symptom efter att infektionen är över, eller får nya symptom senare. Ofta kan personerna som drabbas hårt ha haft en mild covidsjukdom.

Extrem trötthet

Joakim blev smittad och insjuknade i covid-19 i december 2020. Han kände sig initialt bara lite förkyld. Men, sedan blev han sämre i januari 2021. Han fick symptom som hjärntrötthet och extrem trötthet, han orkade knappt ta sig upp ur sängen. Sedan dess har han kämpat för att bli friskare.

Det var ett bedömningsteam, beställt av Försäkringskassan, som fastställde att han har diagnosen postcovid. Det skedde i januari 2022.

Över 30 000 svenskar

Över 30 000 svenskar har fått diagnosen postcovid. Flest fall noterades i maj 2021. Därefter har antalet patienter som söker vård för besvär efter covid-19 minskat, enligt Socialstyrelsens  statistik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ett längre inslag med Joakim här. Foto: Privat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är postcovid? Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet