Foto: SVT

Johansson: Tribunal för IS-brott

Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill att de som deltagit i terrorgruppen IS våldsdåd ska ställas inför rätta i en internationell tribunal, likt den efter folkmordet i Rwanda och kriget i Jugoslavien.

– Det är rimligt att man undersöker möjligheten att göra något liknande när kriget börjar gå mot sitt slut, sade han till SVT:s Aktuellt på måndagskvällen.

En krigstribunal har tidigare blockerats av Ryssland, men Morgan Johansson hoppas att det finns möjlighet att lösa upp låsningarna. Han menar att både bevisföring och specialkompetens finns på platsen och internationellt, och att det är en stor fördel med att inte lagföra dessa personer i Sverige.

– Ska man ha säkrad bevisning, vittnen och målsäganden då är det alltid bättre att vara på plats, säger Morgan Johansson.

Inte hjälpa IS-medlemmar till Sverige

Enligt regeringen ska Sverige inte hjälpa fångna IS-medlemmar hem till Sverige. Johansson säger att de som tar sig hem på egen hand ska lagföras, åtalas och dömas i Sverige.

Han menar även att Sverige inte kan agera på syriskt område. Men om de själva tar sig till Sverige ska de lagföras, åtals och dömas i Sverige. Han öppnar också för att omhänderta barn om familjer återvänder till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.